Gergely-járás 2020

"Szent Gergely doktornak, híres tanítónknak az ő napján, régi szokás szerint, menjünk Isten szerint iskolába...” kezdetű énekkel és dramatikus játékukkal keresték fel elsőseink a közeli óvodákat, ahol nagy szeretettel fogadták őket.
"A Gergely-napi (március. 12.) dramatikus jellegű, adománygyűjtő eredetileg többszereplős játék régen országosan ismert volt, de élő gyakorlatát csak a Dunántúlról és palóc vidékekről gyűjtötték.
"Az iskolás gyermekek csapatostul házról házra járva verbuválták az iskolába a gyerekeket. A katonai toborzás mintájára a szereplők gyakran különféle katonai rangokat viseltek, „szent Gergely vitézeinek” is nevezték őket.
A püspököt is meg szokták személyesíteni. Maszkjuk jellemző darabjai voltak a csúcsos papírsüveg és a fakard. A Gergely-járásban a több szövegből összetett éneken kívül a szereplők tréfás bemutatkozása, továbbá jókívánságmondókák és a tréfás adomány kérés (pl. latinnal kevert szöveggel) is szerepelt.
Forrás: internet

Nagyböjt 2020

Hamvazószerda

"Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy,
és porrá leszel."
Hamvazószerdán, február 26-án elkezdődött az idei  nagyböjti időszak. Reggel 8 órakor kezdődő szentmisén a hamvazás szentelményében részesülhettünk. István atya beszélt a bűnbánat kegyelméről, mindannyian azért imádkoztunk, hogy ebben az időszakban legyen erőnk a jót választani és a lemondásaink megerősítsenek bennünket hitben és az Isten iránti szeretetünkben.

 

Farsang 2020

Ebben az évben egy hosszú farsanggal számolhattunk, így minden korosztálynak jó kis vidám hangulatot tudtunk varázsolni erre az időszakra.

A felsős farsangot január utolsó napján tartottuk, a 60,70-es évekbe utaztunk vissza. A jelmezes buli előtt játékokkal indítottak az osztályok, majd a Pedrofon zenekar vérbeli retro zenéket játszott  a 60-as évekből. Sokat táncoltunk, nagyon jól éreztük magunkat. A legstílusosabb és legeredetibb jelmezeket díjazta a titkos zsűri, mely a zenekar tagjaiból és a tanárokból állt.

Február 1-jén a szülők is farsangi bálra voltak hivatalosak. Az iskola szülői alapítványának farsangi bálját idén már 6. alkalommal rendezte meg a SZIVEK. A bálon közel százan voltunk és ahogy az iskola igazgatója köszöntőbeszédében elmondta, a bál jótékonysági rendezvény is volt egyben. Az idén a a befolyt összeg az iskolaudvar játszó részének megújítására szolgálja majd. Az est a Görömblő Kompánia mesejátékával folytatódott, melyben a hallgatóság is aktív szerepet kapott. Az est táncházzal folytatódott, melyhez a talpalávalót Csernók Klára és zenekara biztosította. A táncház szünetében a rengeteg tombolatárgy talált gazdára. A teaházban volt alkalom ismerkedésre, jó kis beszélgetésekre. Köszönjük a SZIVEK áldozatos munkáját a rendezvény megszervezéséért és lebonyolításáért.

A kicsiknek február 12-én szerveztük meg a farsangi mulatságot sok sok játékkal és bemutatóval. Az első osztályosok egy játékboltba kalauzoltak el bennünket, a másodikosokkal egy fergeteges cirkusz mutatványaiba pillanthattunk bele, a harmadikosok különféle foglalkozásokat mutattak be nekünk, míg a negyedikesek hungarikumoknak öltöztek. 

Jó volt együtt nevetni, örülni egymásnak!

Újévköszöntő 2020

Vízkereszt vagy a háromkirályok napja (január 6.) a karácsonyi ünnepkör zárónapja, és egyben a farsang kezdete. Ezen a napon a katolikus közösségekben vizet és házat szentelnek. Vízkereszt napját  mi is szentmisével kezdtük  melynek keretében Péter atya vizet szentelt. István atya megszentelte a nap folyamán az osztálytermeket és iskolánkat. Majd háromkirály-járásban volt részünk  a 4. osztályosok jóvoltából.
Köszönjük Bodnárné Sárvári Kingának és Benke Ildikónak a felkészítést!
 A háromkirály-járás a bibliai napkeleti bölcsek Jézusnál tett látogatását őrzi és mutatja be. 
Legfontosabb kelléke a kiugratható, rugós szerkezetű csillag. A betlehemi csillagot nagy gonddal készítették el. A szereplők fejükön díszes papírsüveget, vállukon királyi palástot jelképező lepedőt, oldalukon kardot viseltek. A játékhagyomány a 20. század elejére inkább köszöntő formában élt, a csillagéneket, ami a köszöntés része volt.
Háromkirályok napját,
Országunk egy istápját
Dicsérjük énekekkel,
Vígadozó versekkel!
Szép jel, szép csillag,
Szép napunk támad,
Szép napunk támad.

Karácsony 2019

Az év utolsó tanítási napja mindig a közös ünneplésé a közös karácsonyozásé. Hagyományosan a biai templomban kezdjük a napot, ahol a közös adventi gyertyagyújtás után, minden osztály megajándékozza egy kis műsorral a közösséget. Láthattunk bölcsőcskét, betlehemest, mesefeldolgozást és szép kis énekes verses hangszeres előadásokat. Köszönjük mindenkinek és áldott ünnepeket kívánunk mindenkinek!

December 24-én délután a torbágyi templomban iskolánk tanulói és néhány vendégszereplő gyerek az egyházközségből egy csodálatosan szép betlehemes játékot mutatott be. 

Köszönjük Szabó Ágnesnek és dr. Lehelné Szentjóby Ildikónak a felkészítést!

Copyright © 2018 -Czucor Gergely Tagiskola All Rights Reserved.