Újévköszöntő 2020

Vízkereszt vagy a háromkirályok napja (január 6.) a karácsonyi ünnepkör zárónapja, és egyben a farsang kezdete. Ezen a napon a katolikus közösségekben vizet és házat szentelnek. Vízkereszt napját  mi is szentmisével kezdtük  melynek keretében Péter atya vizet szentelt. István atya megszentelte a nap folyamán az osztálytermeket és iskolánkat. Majd háromkirály-járásban volt részünk  a 4. osztályosok jóvoltából.
Köszönjük Bodnárné Sárvári Kingának és Benke Ildikónak a felkészítést!
 A háromkirály-járás a bibliai napkeleti bölcsek Jézusnál tett látogatását őrzi és mutatja be. 
Legfontosabb kelléke a kiugratható, rugós szerkezetű csillag. A betlehemi csillagot nagy gonddal készítették el. A szereplők fejükön díszes papírsüveget, vállukon királyi palástot jelképező lepedőt, oldalukon kardot viseltek. A játékhagyomány a 20. század elejére inkább köszöntő formában élt, a csillagéneket, ami a köszöntés része volt.
Háromkirályok napját,
Országunk egy istápját
Dicsérjük énekekkel,
Vígadozó versekkel!
Szép jel, szép csillag,
Szép napunk támad,
Szép napunk támad.

Karácsony 2019

Az év utolsó tanítási napja mindig a közös ünneplésé a közös karácsonyozásé. Hagyományosan a biai templomban kezdjük a napot, ahol a közös adventi gyertyagyújtás után, minden osztály megajándékozza egy kis műsorral a közösséget. Láthattunk bölcsőcskét, betlehemest, mesefeldolgozást és szép kis énekes verses hangszeres előadásokat. Köszönjük mindenkinek és áldott ünnepeket kívánunk mindenkinek!

December 24-én délután a torbágyi templomban iskolánk tanulói és néhány vendégszereplő gyerek az egyházközségből egy csodálatosan szép betlehemes játékot mutatott be. 

Köszönjük Szabó Ágnesnek és dr. Lehelné Szentjóby Ildikónak a felkészítést!

Advent 2019

Adventi koncert 2019

December 19-én énekes iskolás osztályaink idén is szép, felemelő adventi koncerttel ajándékozták meg a közösséget, a szülőket, vendégeinket. Egyre nagyobb létszámmal, immár 4 osztály közreműködésével hallgathattunk meg szebbnél szebb darabokat. A gyerekek a legkisebbektől a legnagyobbakig nagyon igyekeztek és nagy odaadással énekeltek. Köszönjük, hogy ilyen sokan megtiszteltek Bennünket! A koncert után agapé várta a gyermekeket és családjaikat az iskola étkezőjében. Köszönjük a segítőknek, hogy ilyen csodálatos terített asztalt készítettek. Nagyon meghitt volt a bevonulás és a közös éneklés, jó volt együtt lenni. Istennek hála!

Angyalfia vásár 

Iskolánk immár hagyományosan részt vesz a városi rendezésű Angyalfia vásáron. Iskolánk gyerekcsoportjai rendszeresen műsort adnak a karácsonyi ünnepkör valamelyik népszokását megelevenítve. Idén advent 2. hétvégéjén, akik kilátogattak a vásárra igazi karácsonyváró hangulatban találták magukat. Láthatták a 3.osztály lucázását, akik nagyszerűen elevenítették fel ezt a szép adventi népszokást, hallhatták a népi énekeseket és, akik ellátogattak iskolánk sátrához sokféle finomságot kóstolhattak. Ihattak finom forró csokit és sok szép kézműves vásárfiával térhettek haza. 

 

Rorate

 "Amikor megjön a december, hajnali misét tartotok. A hajnali kék ködben, amely olyan, mint a szilva hamva, süveges, lámpásos emberek bandukolnak a kivilágított kis falusi templomok felé, és teli torokkal énekeltetitek az ’Ó, fényességes szép hajnal’ kezdetű ódon adventi éneket. A nappalok egyre rövidebbek lesznek, a sötétség egyre sűrűbb és hosszabb. És ti azt mondjátok, nem kell félni. Majd jön valaki, aki elűzi a sötétséget, és sose látott fényt gyújt a világnak..."( Kosztolányi D.)

Adventben a rorátékon való részvétel segít bennünket a készületben, az igazi várakozás megélésében. A kora reggeli szentmise ezt az elnevezést arról a jellegzetes énekről kapta, amelyet ilyenkor szinte naponta énekelnek: "Harmatozzatok egek onnan felülről"
Más népies elnevezések még a hajnali misének az angyali mise, aranyos mise.
Adventben  idén is több ízben közösen vettünk részt a hajnali misén, majd várt bennünket a finom meleg kakaó és kalács. Az adventi gyertya fényénél jó volt együtt várni a fényt, a reggelt. Kezdődhet szebben a nap? 

 

Adventi lelki nap

Advent van, a várakozás időszaka. December 2-án lelki nappal kezdtük a hetet. A szép havas táj és a hóhullás is igazi decemberi hangulatot varázsolt a mai napra.
A reggeli szentmisén meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján az első gyertyát.
A nap az osztályközösségekben folytatódott lelki programokkal.Vendégeink is jöttek: Krisztina nővér Budakesziről, István atya iskolánk lelki vezetője is meglátogatott. Minden osztály elkészítette saját adventi koszorúját. 🕯❄☃️

 

Nyílt órák szülőknek

November második felében iskolánkba járó gyerekek szüleinek nyílt órákat szerveztünk. Alkalmat teremtve, hogy betekinthessenek az iskola, az osztályközösség életébe, a tanulási, nevelési folyamatba.

November 18-22. között az alsó tagozaton:

november 19. K.: 3. és 4. osztály

november 20.Sz: 2 osztály

november 21.Cs: 1. osztály

Az alsó tagozaton minden esetben az első két tanóra látogatható. Kérjük a szülőket a pontos érkezésre 7.45-ig legkésőbb.

November 25-29. között a felső tagozaton:

november 25.H.: 5. osztály: 2. óra: matematika,  3. óra magyar nyelv és irodalom

november 26.K.: 6. osztály:1. óra természetismeret, 2. óra magyar nyelv és irodalom

november 29. P.:7 osztály: 2. óra kémia, 3. óra angol

Az órákra kérjük pontosan érkezzenek! Az első óra esetében 7.45-re, a 2. órára 8.55-re, a 3. órára 10.05 re legkésőbb!

Várjuk a szülőket szeretettel!

DÖK Családi nap

Október 23-án, az újonnan megalakult Diákönkormányzat lehetőséget kapott a debütálásra: családi napra hívták az iskola közösségét az Iharosba.

Különféle játékokkal, métabajnoksággal és virslivel várták az érkező családokat. A programnak nagy sikere volt, több mint százötvenen voltak jelen és együtt élvezték a napfényes őszi délelőttöt.

Köszönjük a DÖK-nek a szervezést . Gratulálunk a rendezvény sikeréhez! 

Copyright © 2018 -Czucor Gergely Tagiskola All Rights Reserved.