Advent 2018

Lelki nap

Az adventi készülődés idején immár hagyomány iskolánkban, hogy egy napot diákjaink és tanáraink lelki feltöltődésének szentelünk. December 1-jén a lelki napunk szentmisével kezdődött, István atya a külső készületek mellett a lélek felkészítésének fontosságáról beszélt. Az adventi várakozás ideje legyen az elcsendesedésé, a lelassulásé és a belső készületé, hogy Karácsonykor Krisztus megszülethessen mindannyiunk szívében. Majd az áldás után meggyújtottuk iskolánk koszorúján az első gyertyát.
A lelki nap az osztályközösségekben folytatódott beszélgetésekkel, vendég előadók, lelki vezetők segítségével, játékkal és kézműveskedéssel. Minden osztály elkészítette a saját adventi koszorúját.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, ülő emberek, asztal és belső tér

Lelki este

A szülőknek szóló lelki estét december 17-én tartottuk. Vendégeink voltak Tóth András (görög katolikus pap) és felesége Tóth Anna mentálhigiénés szakember. vendégeink segítségével egy igazán szép, meghitt és tartalmas lelki élményben, előkészületben lehetett részünk.

Kívánunk mindenkinek áldott, szép adventet!

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Roráték

Advent egyik különlegessége a "rorate" vagy hajnali mise. A kora reggeli szentmise ezt a népies elnevezést arról a jellegzetes énekről kapta, amelyet ilyenkor szinte naponta énekelnek: "Harmatozzatok egek onnan felülről" ("harmatozzatok" latinul "rorate").
Más népies elnevezések még a hajnali misének az angyali mise, aranyos mise.

"Amikor megjön a december, hajnali misét tartotok. A hajnali kék ködben, amely olyan, mint a szilva hamva, süveges, lámpásos emberek bandukolnak a kivilágított kis falusi templomok felé, és teli torokkal énekeltetitek az ’Ó, fényességes szép hajnal’ kezdetű ódon adventi éneket. A nappalok egyre rövidebbek lesznek, a sötétség egyre sűrűbb és hosszabb. És ti azt mondjátok, nem kell félni. Majd jön valaki, aki elűzi a sötétséget, és sose látott fényt gyújt a világnak..."
(Kosztolányi Dezső)

December első hetében mi is rorátéra mentünk, hogy a készület idejében részesülhessünk ebben a különleges lelki élményben. Majd, ahogy minden évben a felkelő nap fénye mellett elfogyasszunk együtt egy csésze meleg kakaót és egy szelet langyos friss kalácsot. 
Kezdődhet szebben egy nap?A képen a következők lehetnek: éjszaka és belső tér

December 13. Luca napja

Lucabúza ültetés, lucázás és este adventi koncert. A nap eseményei dióhéjban:

A kis elsősök lucabúzái szépen növekednek. Most értették meg először mit is jelképez mindez: a búza zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezi.

A képen a következők lehetnek: növény
A harmadikosok ma lucázni jártak, osztályról osztályra. Beköszöntek "kotyoltak" és jókívánságaikért cserébe adományt gyűjtöttek, régi szokás szerint.

A képen a következők lehetnek: 7 ember, álló emberek
Este egy csodálatos adventi koncertet adtak énekes iskolás osztályaink. Felejthetetlen élményben volt része annak, aki részt vett ezen a szép, meghitt estén. Köszönjük Szabó Ágnes és Suba Dorottya énektanároknak a rengeteg munkát és kívánunk nekik további sok türelmet, kitartást és nagyon sok sikert!

A képen a következők lehetnek: 11 ember, belső tér

 

 

Copyright © 2018 -Czucor Gergely Tagiskola All Rights Reserved.